Δηλητηριάσεις από σοκολάτα τα Χριστούγεννα.

«Αυτή είναι μια εποχή … στην οποία παρουσιάζονται δηλητηριάσεις σκυλιών απο σοκολάτα , σύμφωνα με νέα μελέτη από την Αγγλία. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα κουτάβια είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να μεταβούν στον κτηνίατρο για δηλητηρίαση από σοκολάτα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων από ό,τι όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Τα ευρήματα μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων ότι τα Χριστούγεννα, και σε μικρότερο βαθμό το Πάσχα, είναι περίοδοι κατά τους οποίους τα σκυλιά – ειδικά τα κουτάβια – τείνουν να δηλητηριαστούν από σοκολάτα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικο Vet Record.

“Θεωρήσαμε ότι αυτό ήταν ένα χρήσιμο μήνυμα για τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων,για να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη επίσκεψη στον κτηνίατρο”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης PJ Noble, ανώτερος καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Liverpool .

Η σοκολάτα ( Theobroma cacao ) είναι δηλητηριώδης για τα σκυλιά επειδή περιέχει θεοβρωμίνη, ένα διεγερτικό που μοιάζει με καφεΐνη. Η θεοβρωμίνη είναι ως επί το πλείστον αβλαβής για τους ανθρώπους, αλλά τα σκυλιά και οι γάτες μεταβολίζουν την ένωση πολύ πιο αργά από ό, τι οι άνθρωποι, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει σε τοξικά επίπεδα στο σώμα τους.

Οι γάτες, ωστόσο, δεν μπορούν να δοκιμάσουν γλυκά πράματα, επομένως δεν αναζητούν ζαχαρούχα γλυκίσματα, όπως η σοκολάτα. Τα σκυλιά, αντίθετα, συχνά θα κάνουν τα πάντα για μια σοκολάτα, αν και η κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει σε έμετο και διάρροια, δήλωσε ο Noble.

σοκολάτα, σύμφωνα με ένα ιστολόγιο του PLOS από τον συγγραφέα της επιστήμης Deborah Blum.)

Εάν υποψιάζεστε ότι το σκυλί σας έτρωγε σοκολάτα, “καλέστε τον κτηνίατρό σας, κατά προτίμηση με μια περιγραφή της σοκολάτας που έφαγε το κατοικίδιο ζώο σας”, ανέφερε ο Noble. “Γνωρίζοντας το είδος και την ποσότητα της σοκολάτας βοηθάει πραγματικά. Για παράδειγμα, η σοκολάτα γάλακτος έχει λιγότερη θεοβρωμίνη από τη μαύρη σοκολάτα, ενώ το μαγείρεμα-σοκολάτα μπορεί να έχει πολλή θεοβρωμίνη”.

Επίσης, συνέστησε να κρατηθούν τα σκυλιά μακριά από φρουκτότα και χριστουγεννιάτικα πουτίγκα, επιδόρπια που συνήθως περιέχουν σταφίδες και σταφύλια , τα οποία μπορεί επίσης να είναι δηλητηριώδη για μερικά σκυλιά.

Related Posts