Πριν πάρεις το κουτάβι στο σπίτι θα πρέπει να κάνεις κάποιες ετοιμασίες και αγορές. Οι πρώτες ημέρες του σκύλου στο σπίτι είναι πολύ σημαντικές. Ασφάλισε καλώδια, κρύψε παπούτσια αλλά και αντικείμενα που μπορεί να τραυματίσουν τον σκύλο. Επίσης θα πρέπει να έχεις ετοιμάσει το χώρο που θα κοιμάται και θα ξεκουράζεται ο σκύλος.Πριν πάρεις το κουτάβι στο σπίτι θα πρέπει να κάνεις κάποιες ετοιμασίες και αγορές. Οι πρώτες ημέρες του σκύλου στο σπίτι είναι πολύ σημαντικές. Ασφάλισε καλώδια, κρύψε παπούτσια αλλά και αντικείμενα που μπορεί να τραυματίσουν τον σκύλο. Επίσης θα πρέπει να έχεις ετοιμάσει το χώρο που θα κοιμάται και θα ξεκουράζεται ο σκύλος.

Από την στιγμή που υιοθετείς ένα κουτάβι, είσαι άμεσα υπεύθυνος για την σωστή ανάπτυξη του. Σωματική και πνευματική. Πρέπει να μάθουμε πως να συμβιώνουμε με το σκύλο μας χωρίς τη χρήση βίας. Κανένας σκύλος δεν γεννήθηκε με την ικανότητα να καταλαβαίνει την γλώσσα μας. Πρέπει με την σωστή εκπαίδευση και συμπεριφορά, να δώσεις στο νέο σου φίλο να καταλάβει τι ζητάς από αυτόν ώστε να ζήσετε αρμονικά.

Μεταφορά του κουταβιού στο σπίτι
Είναι καλό να μεταφέρεις το κουτάβι στο σπίτι με κάποιο κλουβάκι. Για να μην στρεσαριστεί, μιας και είναι η πρώτη φορά που μπαίνει σε αυτοκίνητο, μπορείς επίσης να το κρατήσεις στην αγκαλιά σου. Πάνω από όλα προέχει η ασφάλεια του σκύλου και η δική σου. Πριν βάλεις το κουτάβι στο κλουβάκι, φόρεσε του το περιλαίμιο και το λουράκι. Συνδύασε την διαδικασία με κάποια λιχουδιά για σκύλους έτσι ώστε να το συνδυάσει με κάτι ευχάριστο. Εάν δεις ότι ο σκύλος αντιδράσει άσχημα, άφησε τον να ηρεμήσει και ξαναπροσπάθησε αργότερα.

Μόλις φτάσετε σπίτι
Ακούμπησε το κλουβί στην αυλή και άφησε το κουτάβι να βγει μόνο του. Μην το τραβήξεις έξω με το ζόρι. Πιθανόν να βγει αμέσως μιας και θα θέλει να κατουρήσει. Άφησε το λίγο να μυρίσει. Μπορεί να είναι αγχωμένο από τους θορύβους και τη μεταφορά και να θέλει λίγο χρόνο. Να έχετε υπομονή. Στη συνέχεια φόρεσε του το λουράκι και οδήγησε το κουτάβι στην είσοδο του σπιτιού. Αν μεσολαβούν σκαλοπάτια σήκωσε το. Άνοιξε την πόρτα και περίμενε. Δώσε του χρόνο να αποφασίσει μόνο του πότε θα μπει. Να θυμάσαι πάντα πως είναι  ένα καινούριο περιβάλλον για τον σκύλο, μακριά από τη μητέρα και τα αδέρφια του για πρώτη φορά. Πιθανόν να νιώθει ανασφάλεια. Δώσε του να πιει λίγο νερό. Εάν η απόσταση από το εκτροφείο στο σπίτι ήταν μεγάλη μπορεί να διψάει.

Σίγουρα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θα περιμένουν με χαρά. Συμβούλεψε τους να μην αρχίσουν να φωνάζουν και να χοροπηδούν γύρω ή πάνω του. Το πιθανότερο είναι να φοβηθεί και να αγχωθεί. Μπορούν να κάτσουν ήσυχα κάτω, απέναντι του και να αφήσουν το κουτάβι να αποφασίσει μόνο του εάν θέλει να πάει κοντά τους. Εάν έχουν περάσει 15 με 20 λεπτά από τη στιγμή που ήπιε νερό, πιθανόν να θέλει να ξανακάνει την ανάγκη του. Σήκωσε το και οδήγησε το στο σημείο που είχε κατουρήσει πριν. Μετά επιστρέψτε στο σπίτι και άφησε το να μυρίσει και να εξερευνήσει το νέο του περιβάλλον. Σιγά-σιγά, όσο αποκτά εμπιστοσύνη και εξοικειώνεται με το περιβάλλον θα “ξεθαρέψει”.

Το κουτάβι ελεύθερο στο σπίτι;; Δεν το προτείνουμε.
Το να αφήσεις το κουτάβι ελεύθερο μέσα στο σπίτι τις πρώτες εβδομάδες, πριν ολοκληρώσει την “εκπαίδευση τουαλέτας”, δεν είναι κάτι που προτείνουμε. Εάν τώρα το έχεις αποφασίσει, να έχεις υπόψιν σου πως σε αυτήν την ηλικία (2-3 μηνών) χρειάζονται να πηγαίνουν τουαλέτα συχνά. Όσο και να προσέχεις το πρώτο καιρό δεν είναι δυνατόν να μην έχεις ατυχήματα. Επίσης χωρίς επίβλεψη μπορεί να κάνει καταστροφές. Δώσε του παιχνίδια που μπορεί να μασήσει.

Το πιο βασικό που πρέπει να έχεις κατά νου είναι ότι το κουτάβι σου πρέπει να νιώσει ασφάλεια στο νέο περιβάλλον. Πρώτα είναι σημαντικό να γνωρίσει όλη την οικογένεια και να αισθανθεί “ζεστασιά” και ασφάλεια στο χώρο που θα περνάει τις περισσότερες ώρες τις ημέρας. Η γνωριμία με το υπόλοιπο σπίτι μπορεί να γίνει σιγά-σιγά.

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΥΛΟ. Ο ΦΟΒΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ “ΕΝΕΠΙΘΥΜHΤΕΣ”

Μην χτυπήσεις ποτέ το κουτάβι και μην του φωνάζεις. Να έχεις κατά νου πως είναι ακόμα μωρό και δεν μπορεί να κρατηθεί.
Μη τρίψεις ποτέ τη μούρη του κουταβιού στο σημείο που έχει κάνει την ανάγκη του.
Φόρεσε το λουράκι στο κουτάβι σου και άφησε το να κυκλοφορεί με αυτό μέσα στο σπίτι, να το σέρνει, για να αρχίσει σιγά σιγά να το συνηθίζει. Ποτέ μην αφήσεις το κουτάβι με το λουρί στο λαιμό εάν δεν είσαι σπίτι ή δεν μπορείς να το έχεις στο οπτικό σου πεδίο.

Η πρώτη νύχτα
Η πρώτη νύχτα είναι συνήθως πολύ δύσκολη. Πριν το φέρεις στο στο σπίτι θα πρέπει να έχεις αποφασίσει που θα κοιμάται. Σου προτείνουμε δύο περιπτώσεις:
Να μάθει να κοιμάται στο κλουβάκι του (crate training). Μη βάλεις ποτέ το κουτάβι στο κλουβί με το ζόρι. Μη βάλεις ποτέ το κουτάβι στο κλουβί για να το τιμωρήσεις. Άφησε το να εξερευνήσει το κλουβί μόνο του και να νιώσει πως “το κλουβί δεν είναι κάτι κακό”. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδυάσει τον περιορισμό του στο κλουβί με άσχημη εμπειρία γιατί δεν θα θέλει να μπει μέσα.
Να μάθει να κοιμάται σε κάποιο περιορισμένο χώρο μέσα στο σπίτι, στο κρεβάτι που του έχεις αγοράσει π.χ. στην κουζίνα.

Όποιον και από τους δύο παραπάνω τρόπους επιλέξεις είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα αποφύγεις τα κλάματα. Είναι πολύ πιθανό το πρώτο βράδυ να μην κοιμηθείς καθόλου (Υπάρχουν και εξαιρέσεις). Είναι το πρώτο βράδυ μακριά από τα αδέρφια και τη μητέρα του και κοιμάται μόνο του. Φρόντισε το δωμάτιο να είναι ζεστό και να έχεις στο κλουβάκι μία μαλακιά κουβέρτα. Εάν έχεις αγοράσει κρεβάτι για σκύλους φρόντισε να είναι μαλακό και άνετο.
Γέμισε μία κάλτσα με ρύζι, ζέστανε τη για ένα λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων, τύλιξε τη σε μία πετσέτα καλά ώστε να μην μπορεί ο σκύλος να τη σκίσει και ακούμπησε τη δίπλα του.  Μιας και κοιμόταν με τα αδέρφια του έχει συνηθίσει να ακουμπάει σε κάτι ζεστό. Μη φύγεις αμέσως. Κάθισε δίπλα του μέχρι να ηρεμήσει και ύστερα απομακρύνσου.
Τα κλάματα δεν αρέσουν σε κανέναν και λίγοι είναι αυτοί που αντιστέκονται. Κάνε υπομονή όλα θα γίνουν καλύτερα με το καιρό. Εάν κάθε φορά που κλαίει το κουτάβι εσύ τρέχεις, θα το συνδυάσει και θα το κάνει συνέχεια.

Ψώνια που πρέπει να κάνεις πριν το κουτάβι έρθει στο σπίτι

 • Λουρί και περιλαίμιο. Ρώτα τον εκτροφέα ή τον υπάλληλο του pet shop ποιο είναι κατάλληλο για το σκύλο σου.
 • Ταυτότητα. Μεταλλική ταυτότητα την οποία θα προσαρμόσεις στο περιλαίμιο του σκύλου σου και θα αναγράφεται το όνομα του και ένα τηλέφωνο.
 • Παιχνίδια. Όλοι οι σκύλοι οποιασδήποτε ηλικίας λατρεύουν τα παιχνίδια. Διάλεξε αυτά που είναι κατάλληλα για το δικό σου κουτάβι. Τα πολύ μαλακά παιχνίδια είναι καλά για κάποια κουτάβια αλλά για κάποια άλλα όχι. Θα τα διαλύσουν μέσα σε λίγα λεπτά. Παιχνίδια που το κουτάβι μπορεί να μασήσει με ασφάλεια θα το κρατήσουν απασχολημένο. Καλύτερα να μασάει το παιχνίδι του από τα πόδια της καρέκλας σου…
 • Κλουβί (crate). Ένα κλουβί, μεταλλικό ή πλαστικό θα σου χρειαστεί για να περιορίζεις το κουτάβι για μικρά χρονικά διαστήματα και να κοιμάται, μέχρι να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση τουαλέτας. Επίσης θα σου χρησιμεύσει για να τον μεταφέρεις με ασφάλεια στα ταξίδια με το αυτοκίνητο.
 • Τροφή. Συνέχισε να δίνεις στο κουτάβι σου την τροφή που του έδινε ο εκτροφέας. Εάν θέλεις να την αλλάξεις, συμβουλέψου πρώτα τον εκτροφέα ή τον κτηνίατρο σου.
 • Μπολάκια φαγητού. Αγόρασε ανοξείδωτα ή κεραμικά μπολάκια. Τα πλαστικά μετά από λίγο καιρό θα μυρίζουν και μαζεύουν βακτήρια.
 • Ό,τι χρειάζεται για την περιποίηση του. Βούρτσα, κόφτη νυχιών, υγρό και ειδικές μπατονέτες για τον καθαρισμό των αυτιών, οδοντόβουρτσα.Το κουτάβι θα θέλει να κάνει την ανάγκη του:
 • Το πρωί μόλις ξυπνήσει.
 • Μετά από κάθε γεύμα Αφού έχει πιει νερό
 • Μετά από κάθε φορά που κοιμάται
 • Μετά από παιχνίδι ή άσκηση.
 • Μετά από βόλτα με το αμάξι.

ΠΗΓΗ:livingwithdogs

Related Posts