ΨΥΛΛΟΙ ΚΑΙ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ.

Λίγοι ιδιοκτήτες σκύλων είναι αρκετά τυχεροί για να αποφύγουν μια ενδεχόμενη προσβολή απο ψύλλους, τα πιο συνηθισμένα παράσιτα σκυλιών. Ακόμη και με τακτικό μπάνιο και περιποίηση μπορούν να βρουν το δρόμο τους για τη σάρκα των ανυποψίαστων σκύλων.Οι αιματοκέφαλοι όχι μόνο δεν πληρώνουν ενοίκιο, προκαλούν φαγούρα και μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες στους οικοδεσπότες τους.
Ευτυχώς, ο έλεγχος των ψύλλων έχει γίνει πολύ πιο απλός, πιο ασφαλής και πιο αποτελεσματικός τα τελευταία χρόνια. Νέα προϊόντα που σπάνε τον αναπαραγωγικό κύκλο του ψύλλου καθιστούν δυνατή τη διατήρηση των μικρών θηλαστικών στον κόλπο χωρίς να εκθέτουν το σκυλί σας σε τοξικές χημικές ουσίες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η συνεχής φαγούρα και ξύσιμο του σκύλου σας θα είναι πιθανώς η πρώτη σας ένδειξη ότι έχει ψύλλους. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, μπορεί να δείτε τα σκουρόχρωμα μικρά έντομα . Πιθανότατα, όμως, θα δείτε οτι μοιάζει με ασπρόμαυρα στίγματα. Τα μαύρα στίγματα είναι «βρωμιά ψύλλων» ή κόπρανα ψύλλων. Τα λευκά στίγματα είναι αυγά ψύλλων. Εάν βλέπετε τους πραγματικούς ψύλλους, δεν θα είναι εύκολο να τις πιάσετε, επειδή κινούνται γρήγορα και μπορούν να πηδήξουν μακρύτερα από ό, τι θα φανταζόσαστε ότι τα μικροσκοπικά πόδια τους θα μπορούσαν να τα πάρουν.
Εάν νομίζετε ότι έχετε εντοπίσει μερικούς αλλά δεν είστε σίγουροι, περάστε με μια χτένα ψύλλων πάνω από την πλάτη του σκύλου σας, την περιοχή των βουβωνιών, τα πόδια και την ουρά τους. Αυτοί είναι οι τόποι που αρέσουν στους ψύλλους περισσότερο .
Ενώ μερικά σκυλιά δεν βιώνουν τίποτα περισσότερο από φαγούρα, άλλα μπορούν να αναπτύξουν αλλεργική δερματίτιδα απο τους ψύλλους. Οι βαριές προσβολές μπορούν να είναι αρκετά σοβαρές για να προκαλέσουν ακόμη και αναιμία. Μερικοί ψύλλοι μεταφέρουν ασθένειες, όπως οι τύποι και οι λοιμώξεις από ταινία (tapeworm), που μπορούν να μεταδοθούν στο σκυλί σας.

ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΥΛΛΟΥΣ

Για να ξεφορτωθείτε πραγματικά τους ψύλλους, πρέπει να διαταράξετε τον κύκλο ζωής τους. Οι ψύλλοι ευδοκιμούν στην υγράσια , υγρά περιβάλλοντα – γι ‘αυτό είναι ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα το καλοκαίρι από ό, τι το χειμώνα.
Ένας ενήλικος ψύλλος μπορεί να ζήσει για τέσσερις μήνες στο σώμα ενός σκύλου, αλλά θα πεθάνει σε λίγες μέρες χωρίς τον σκύλο του. Μετά από ένα ωραίο γεύμα αίματος, οι ψύλλοι ζευγαρώνουν στο δέρμα του σκύλου. Το θηλυκό μπορεί να παράγει μέχρι 2.000 αυγά κατά τη διάρκεια της μικρής διάρκειας ζωής της.
Αυτά τα αυγά πέφτουν και εκκολάπτονται σε όλο το σπίτι – στο χαλί, στον καναπέ, κάτω από τα καλύμματα. Τελικά αυτοί οι νέοι εκκολαπτόμενοι ψύλλοι θα χρειαστουν να βρουν νεο οικοδεσπότη και ολόκληρος κύκλος ξεκινά ξανά. Έτσι δεν αρκεί να σκοτώσουμε τους ενήλικους ψύλλους. Πρέπει να απαλλαγείτε από όλα τα αυγά και τις προνύμφες ακομη .

ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΥΛΛΟΥΣ

Τα νέα προϊόντα είναι λιγότερο τοξικά από τα παλαιότερα φάρμακα και έχουν διευκολύνει την προστασία του σκύλου σας από τους ψύλλους. Μερικές από αυτές τις επιλογές μπορεί να είναι ακριβές, αλλά η καλή όψη είναι ότι λειτουργούν.

Τρεις τύποι ελέγχου. Διάφοροι κτηνίατροι προτιμούν να χρησιμοποιούν διαφορετικά προϊόντα για τον έλεγχο των ψύλλων. Οι πιο δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν γενικά spot-on, οι οποίες τις τοποθετουμε μεταξύ των ωμοπλάτων ενός σκύλου κάθε μήνα. Χάπια, τα οποία είναι επίσης αποτελεσματικά για ένα μήνα. Και σπρέι για την αυλή, τα οποία μπορούν να λειτουργούν έως και τρεις μήνες.

Τι δεν λειτουργεί. Είναι γενικά αποδεκτό ότι τα περιλαίμια δεν λειτουργούν καλά, ιδιαίτερα ακριβά ηλεκτρονικά περιλαίμια ψύλλων. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούν μόνο την περμεθρίνη ως δραστικό συστατικό συνήθως δεν λειτουργούν καλά, επειδή οι ψύλλοι έχουν δημιουργήσει μια ανοσία σε αυτό το εντομοκτόνο.

ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Εάν, παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, το σκυλί σας είναι ακόμα ένας μαγνήτης ψύλλων, εδώ είναι αυτό που πρέπει να ξέρετε για να απαλλαγείτε από την προσβολή.

Ψεκαστε όλα τα κατοικίδια ζώα σας. Αν έχετε περισσότερα από ένα ζώο στο σπίτι, θα πρέπει να τα ψεκαστε όλα για να απαλλαγείτε πραγματικά από τους ψύλλους.

Ψεκαστε το σπίτι σας. Οι πυροκροτητές και οι ψεκασμοί είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τον έλεγχο των ψύλλων σε εσωτερικούς χώρους. Οι περισσότεροι ειδικοί συστήνουν ψεκασμούς, επειδή άλλοι τρόποι μπορούν να χάσουν τις ρωγμές όπου κρύβουν τους ψύλλους. Επιλέξτε μόνο ασφαλή, μη τοξικά εντομοκτόνα σπρέι για εσωτερική χρήση. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να χρησιμοποιησετε ηλεκτρική σκούπα προσεκτικά κάθε εβδομάδα, να την περάσετε κάτω από τα μαξιλάρια – ένα αγαπημένο κρησφύγετο ψύλλων.

Ψεκάστε την αυλή σας. Αν νομίζετε ότι η αυλή σας είναι απο όπου προέρχονται οι ψύλλοι, θα πρέπει να το ψεκάστε επίσης, με ένα προϊόν ψεκασμού που σκοτώνει τους ψύλλους, αλλά είναι ασφαλές για τα κατοικίδια ζώα και τους ανθρώπους.

ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Μερικά από τα αποτελεσματικότερα προϊόντα ελέγχου ψύλλων είναι διαθέσιμα μόνο απο κτηνιάτρους. Αυτά που συνδυάζονται με προληπτική θεραπεάα για καρδιακά σκουλήκια απαιτούν συνταγή.
Τελική ανάλυση: Οι ψύλλοι δεν είναι μόνο ενοχλητικοί, αλλά μπορούν να βλάψουν την υγεία του σκύλου σας. Με την συνήθεια σε μια τακτική ρουτίνα ελέγχου ψύλλων χρησιμοποιώντας τα νεότερα προϊόντα, μπορείτε να κρατήσετε το σκυλί σας άνετο και ασφαλές από τα περισσότερα προβλήματα ψύλλων.

ΠΗΓΗ

Related Posts